Barion Pixel

2021. decemberi verspályázat leírásAz Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2021. december 14-én elindítja második verspályázatát!
Címe: "Karma"

Amiért érdemes jelentkezni erre a pályázatra:
– Teljesen INGYENES lehetőség.
– A legjobb vers szerzője* kap egy vászonkötéses, védőborítós díszkiadványt a könyvből! Továbbá ha olyan sok beadvány érkezik, hogy többkötetes antológia születne belőle (Legutóbbi, "Új faj" című pályázatunkból négykötetes antológia született!), akkor a második kötet címe az lesz, ami a pályázatnyertes versé, a kiadvány hátsó borítóján pedig szintén fel lesz tüntetve a szerzőjének neve pályázatnyertesként!
Nyomtatott könyvbe és e-könyvbe (antológiába) való bekerülés lehetősége! (A kiadvány világszerte, nemzetközi boltokban is kapható lesz. Listájuk ITT látható.)
– A pályázat három legjobb művének szerzője irodalmi díjat nyerhet! (További részletek erről ITT.)

Ezúttal szerződött íróink beküldött verseit is beadványként fogjuk kezelni, amik elbírálás alá kerülnek, viszont mivel rengeteg vers bekerülhet ebbe a kötet(ek)be, ezért ez a néhány szerző garantáltan nem fogja (nem tudja) kiszorítani a pályázóktól érkező műveket a kötet(ek)ből, mivel annyi kötetet csinálunk a kiadandó beadványokból, amennyire szükség lesz.

*A legjobb vers díját szerkesztőink szavazatai alapján fogja valaki megnyerni.

Témabeli megkötés: Nincs. (Tehát csak azért, mert a borítón az olvasható, nem kell "karmáról", sorsról szóló verset írni. A vers bármilyen lehet, ha nem sérti az alábbi tilalmak egyikét sem.)

Versek terjedelme:
Minimum terjedelem egy versre: 8 sor (ami nem egyszavas sorokból áll).
Maximum terjedelem egy versre: 2000 karakter (szóköz nélkül).

Versek típusai:
Ha a vers terjedelmileg és tartalmilag megfelel a pályázat követelményeinek, akkor mindegy, hogy a szerző milyen rímképletet használ, nem számít, hogyan rímel a költemény, azonban rímelnie kell! Mi erre a pályázatra rím nélküli verset nem fogadunk el.

Beküldhető versek száma:
Fejenként maximum 3 db verssel lehet pályázni.
A versek beérkezését minden esetben 3 munkanapon belül visszaigazoljuk e-mailben. A pályázat állását, a művek leellenőrzöttségét pedig folyamatosan nyomon lehet majd követni EZEN az oldalon.

A pályázat sikerességének feltételei:

Versek minimális száma, amivel a kiadvány már megjelenésre kerülhet:
– Minimum 100 versre van szükségünk. Annál kevesebb beadvány érkezése esetén fenntartjuk annak jogát, hogy a kiadványt nem jelentetjük meg. Mivel azonban fejenként 3 verssel lehet pályázni, ez a minimális terjedelem már 33 szerző közreműködésével is létrejöhet.
– Maximum 500 verset tudunk megjelentetni egy kötetben. Ez azt jelenti, hogy vagy minimum 166 szerzőtől bekerülhet 3-3 vers fejenként, vagy 500 szerzőtől egy-egy vers fejenként. (Vagy ezek bármilyen egyéb variációja elképzelhető.) Ha több kiadható színvonalú vers érkezik, mint amennyi egy kötetbe belefér, akkor elmegyünk egészen akár 5-6 kötetig is, azaz többkötetes antológia lesz belőle, mivel szeretnénk minden tehetséges költőnek lehetőséget biztosítani a publikálásra.

INGYENES, profi szerkesztés:

A versek minimális szerkesztésen esnek majd át a könyvkiadvány megjelenése előtt. Kizárólag durva helyesírási hibákat (ly-j tévesztése, elgépelés, vesszőhibák) kívánunk javítani. Igyekszünk a költőknek maximális alkotói szabadságot hagyni.
Tapasztalt, képzett szerkesztőink legjobbb tudásuk szerint végzik majd ezt a munkát.  Nem ragaszkodunk a szerkesztéshez, ha a beadvány helyesírási, tördelési, írástechnikai szempontból hibátlan. De ha találunk benne hibát, az javításra kerül. Ezt vegyék figyelembe! Helyesírási, tördelési stb. hibákkal nem adunk ki verset! Ezzel kapcsolatban (miszerint "Nekem ne nyúljanak bele a művembe!") utólagos reklamációt nem fogadunk el. A szerkesztett változatot természetesen megmutatjuk a szerzőnek a kötetbe kerülés, sőt még a szerződés aláírása előtt. Ha nem elégedett a helyesírási javításokkal (amit minden esetben helyesírási szabályok belinkelésével indokolunk), akkor nem köteles kiadatni velünk a művét.

Nyeremények és lehetőségek:
A legjobb írás szerzőjét
illető jutalmakat fent már részleteztük. Ami a többi, kötetbe kerülő szerzőt illeti:
– Ismertté válás:
Mivel könyvkiadónk kialakult ügyfélkörrel rendelkezik, több mint 50 ezer Facebook követőnk van, rendszeresen (általában kéthetente) hírleveleket küldünk az új megjelenésekről, több száz visszatérő vásárlóval rendelkezünk, így annak a szerzőnek a neve, aki bekerül egy kiadványunkba, garantáltan nem lesz többé teljesen ismeretlen az olvasók körében.
A legjobb 3-4 vers szerzőjének neve bele lesz írva a fülszövegbe (azaz a nyomtatott könyv hátulján látható lesz), többkötetes antológia esetén pedig kötetenként 3-4 vers szerzője is részesülhet ugyanilyen megtiszteltetésben.
- E-könyv tiszteletpéldány: Minden nyertes írás szerzője kap egy-egy tiszteletpéldányt a kiadványból epub és mobi formátumban.

A jelentkezők személyét illetően:
– 18. évét betöltött felnőttek jelentkezését várjuk.
– Csak magyar állampolgárok, Magyarországon élő, magyar személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával rendelkező személyek jelentkezhetnek. (A jelentkezéshez a név és e-mail cím is elég. Csak a szerződéskötéshez kellenek majd pontos adatok.)
– Anonim módon NEM fogadunk beadványokat. Kérünk mindenkit, hogy a bemutatkozó levelét a saját, polgári nevén írja meg számunkra (amely néven adott esetben szerződést is tud kötni). A vers(ek)et viszont írhatja természetesen írói álnéven is, ami a kiadványban is úgy jelenik meg, ha a nyertes írások között az övé is bekerül.
– Minden kötetbe kerülő, nagykorú alkotóval kiadói szerződést kötünk.

Formátum:
– Verseket kizárólag .doc vagy .docx formátumban fogadunk el.
– Díszítőelemek használata NEM megengedett! A megadott terjedelmet értelmes, összefüggő, magyar nyelvű szöveggel kell kitölteni!
– Tabulátort NE használjon a szövegben! 
– Beadványt CSAK interneten, e-mailben csatolva fogadunk! Postán küldött, kinyomtatott kéziratot nem veszünk át, ugyanis nem vállaljuk ennek begépelését!
– Nem fogadunk el beadványokat .odt, .pages, .pdf, .jpg, .txt, .rtf formátumokban, sem pedig belinkelt, online módon szerkeszthető dokumentumként (mint például GoogleDocs, OneDrive stb...).

Tilalmak:
– A beküldött versnek nem lehet az a címe, hogy "Karma", és a pályázók nem is használhatják a költeményükben ezt a szót, mert a kiadvány (és pályázat) Gabriel Wolf "Karma" című verséből született.
– Lehet új és régi versekkel pályázni egyaránt, de kizárólag akkor, ha az még nyilvános felületen (poet.hu-n, Facebookon, nuuvella.hu-n vagy akár nyomtatatásban: legyen az verseskötet vagy napilap) NEM LETT publikálva! Korábban már publikált anyagot nem fogadunk el! Mindegyik beküldött versre rá fogunk keresni az interneten, és ha tudomást szerzünk arról, hogy korábban már publikált verset küld valaki, az kizárást von maga után, és az a szerző más költeménnyel sem próbálkozhat újra. Kérjük, ezt minden jelentkező tartsa észben! Az előző pályázatunkon sokan azt gondolták, hogy "úgysem keresünk rá", de emiatt (mivel azonnal rátaláltunk a szóban forgó műre valahol már korábban publikált állapotban), sajnos körülbelül 50 szerzőt kellett kizárnunk a pályázatról. Kérjük, hogy ezúttal ezt valóban vegyék komolyan!
– A vers témai szempontból nem lehet fan fiction (nem épülhet filmekre, játékokra, más regényekre, meglévő, már létező fantáziavilágokra, mint pl. Star Wars, Marvel Comics világa, Terminátor, Forgotten Realms, M.A.G.U.S., Harry Potter stb...) Valamint nem szólhat ismert emberekről, nem lehet például filmsztárokról írt szerelmesvers. Fikciónak kell lennie! Vagy olyan emberről szólnia, akibe a szerző magánszemélyként (például feleségeként) szerelmes, és a felesége engedélyt ad rá a férjnek, hogy vers készüljön róla, és nálunk az kiadásra kerüljön.
– A vers szövegében nem szerepelhet diszkrimináció, sem rasszizmus, nem lehet semmilyen gyűlöletkeltő célja: fajra, vallásra, nemi beállítottságra, politikai nézetekre egyaránt. Nem irányulhat semmilyen valós személy lejáratására, megalázására vagy kigúnyolására. Ennek a kiadványnak nem az a célja, hogy bárkinek is ártsunk vele, vagy haragot ébresszünk benne.
– A mű nem lehet nemhogy pornográf jellegű, de még a szexuális utalások sem megengedettek a pályázatra beküldendő beadványokban! Ugyanis a versantológia korhatármentesen fog megjelenni, amit kiskorúak is a kezükbe vehetnek.
– Nem megfelelő hangnem a kiadó munkatársaival szemben: Valamint ha egy szerző műve nem került be a nyertesek közé, azt el kell fogadnia, és nem sértegethet minket érte, nem vádaskodhat, pláne nem fenyegethet minket azért, hogy rávegyen a mű kiadására. (Korábban sajnos már erre is volt példa.) Ha a szerző nem elégedett az általunk helyesírási szabályokkal megindokolt javításokkal, akkor pedig nem köteles kiadatni velünk a művét, és a vita teljesen felesleges. Senkit sem kötelezünk arra, hogy a kötetünkbe kerüljön, és arra sem, hogy pályázzon nálunk. Ez egy publikációs lehetőség, amit mások, nagyon sokan értékelnek (Előző, Könnybe zárva című verspályázatunkra 471 beadvány érkezett! Ez ITT tekinthető meg.). Tehát ha a szerző annak ellenére, hogy mi tartjuk magunkat a pályázatra kiírt szabályokhoz és udvarias hangnemben kommunikálunk vele, mégis trágár módon ír nekünk, sőt fenyegető hangnemet üt meg, kérjük, vegyék figyelembe, hogy az ilyen személy minden, jövőben tartandó pályázatunkról végleges kitiltásra kerül. Kérjük, hogy Önök is adják meg nekünk azt a tiszteletet, amit mi is megadunk minden szerzőnek kortól és nemtől függetlenül!

Beküldési határidő:
2022. április 11. 19:00
Az elbírálás legkésőbb 2022. június 11-én lezárul, amelyet kiadónk szerkesztői végeznek majd el. A verseket már menet közben olvasni/értékelni fogjuk.
A kiadvány nyomtatott könyvben és e-könyvben előreláthatólag 2022 nyarán-őszén fog megjelenni, de mindenképp még a 2022-es évben.

A nyertes szerzők értesítésének módja:
Korábbi pályázatainkon komoly gondok adódtak abból, hogy mivel a pályázatok több hónapig szoktak tartani, ezért a szerzők elfelejtik, hogy mikor érnek véget, és nem nézik meg az eredményhirdetést, hogy nyertek-e végül, azaz bekerülnének-e valamelyik kötetbe, vagy sem. Mi minden nyertest e-mailben is értesíteni szoktunk, azonban ha valaki hónapokig nem nézi az e-mailjeit, akkor előfordulhat, hogy még azt az üzenetet sem látja. Ezért ezúttal a következő módon fogjuk értesíteni a nyertes, kötetbe kerülő versek szerzőit:
Hírlevélrendszerünkön keresztül üzenünk nekik. Természetesen nem kiadói hírlevélben, mert ez csak nekik fog szólni. Csupán annak rendszerét használjuk majd a következő okokból:
Ha a hírlevélrendszerrel értesítünk valakit, az a következőket mutatja ki:
- Megkapta-e a címzett az e-mailt.
- Létezik-e még az e-mail címe.
- Megnyitotta-e a levelet. (Valamint hányszor nyitotta meg.)
- Spamba ment-e az üzenet.
Tehát mi pontosan látni fogjuk, hogy az általunk küldött értesítést megkapta-e a szerző, és hogy olvasta-e. Abban az esetben, ha rendszerünk azt mutatja, hogy valóban spamba ment az üzenet (mert erre manapság ürügyként is szokás hivatkozni, ha valaki elfelejt megnézni egy fontos e-mailt), akkor egy másik e-mail címről újra értesíteni fogjuk. De ha a rendszerünk egyértelműen kimutatja, hogy megkapta, és megnyitotta az értesítést, mi már nem fogjuk azt a szerzőt többször ez ügyben felkeresni. Onnantól ugyanis, hogy bizonyítottan megkapta az értesítést, az ő dolga, hogy jelentkezik-e a nyereményéért (azaz él-e a verseskötetbe való bekerüléssel), vagy sem.

________________________________________________________________________________________

Jelentkező e-mail:
– A verseket ide kérjük küldeni csatolva:
artekiado@gmail.com

– A levél tárgya: "Karma" verspályázat
– A jelentkezéshez nem kell űrlapot kitölteni, elég a csatolt beadvány.
– Rövid bemutatkozást kérünk a szerzőktől! Üres levelet csatolt dokumentummal nem nyitunk meg, és nem válaszolunk rá! Anonim megkeresésekre, értelmetlen fantázianevekről érkező üzenetekre nem válaszolunk. Kérjük, hogy Önök is vegyék olyan komolyan ezt a pályázatot, amennyire mi is, annak érdekében, hogy egy színvonalas kiadvány jöhessen létre, amire mindannyian büszkék lehetünk!
– Kérjük, hogy ne csak a beadványra, de a jelentkező e-mailre is szánják rá az időt mind modor, mind olvashatóság szempontjából. Arról, hogy milyen formában, megszólítással és stílusban szokás és illik felkeresni egy könyvkiadót ITT találnak bővebb, részletes leírást.
– Sértő, vádaskodó hangnemű, trágár üzenetekre nem válaszolunk! (Akkor sem, ha csatolt beadványt tartalmaz.)


Korábbi sikeres, eredményesen zárult pályázataink itt láthatók.