Barion Pixel

2021. márciusi horror novellapályázat leírás
Az Arte Tenebrarum Könyvkiadó ismét novellapályázatot hirdet!
Ezúttal horror kategóriában.
Címe: "Új faj"
(Az "Új faj" Gabriel Wolf hamarosan elkészülő kisregényének a címe, ami ennek az antológiának lesz a címadó műve.)

Amiért érdemes jelentkezni erre a pályázatra:
– A legjobb írás szerzője* 100 ezer forintos pénzjutalomban részesül, tiszteletpéldányt kap a keménykötéses nyomtatott könyvből, és műve ingyenes kiadói szerkesztésben részesül!
Híres írókkal kerülhetsz egy kiadványba!
Nyomtatott könyvbe és e-könyvbe (antológiába) való bekerülés lehetősége! (A kiadvány nemzetközi boltokban is kapható lesz. Listájuk ITT látható.)

A kötetben szereplő írók listája:

Tiszteletbeli vendégszerzők/sztárírók:
– Mark Lawrence - A mozdulatlanok
– Böszörményi Gyula - Halálon innen s túl
– Nemere István - Az F-vírus
– John Caldwell - Drezdemonika
– Frey Éva - Méhednek gyümölcse

A kiadó szerződött írói közül:
– Gabriel Wolf - Új faj
– Kalmár Lajos Gábor - A huhogó
– Anne Grant - Margaret
– David M. Pearl - Az elme hatalma 
– Ian Pole - Morpheus ébredése
– David M. Pearl - A másik oldalon

A fenti írók művei garantáltan nem fogják elvenni a helyet és lehetőséget a pályázóktól, mert azokat a novellákat nem kezeljük beadványként. Velük külön megállapodásunk van.

*A legjobb írás díját szerkesztőink szavazatai alapján a pályázók közül fogja valaki megnyerni. Ezt a díjat és a vele járó jutalmakat szerződött írónk nem nyerthetik meg. Ezt a lehetőséget kizárólag pályázóknak biztosítjuk. Szerkesztőink olyan szempontok alapján választják majd ki a legjobb beadványt, hogy:
- A mű mennyire ötletes, izgalmas és szórakoztató.
- Jó-e a benne található helyesírás, központozás és tördelés.
- Nincs-e benne túl sok szóismétlés, képzavar, logikai és stilisztikai hiba, valamint megfelelően, többször is át lett-e nézve.

Témabeli megkötés: Horrornak kell lennie, amelynek központi témája egy új faj. Ennek a fajnak ijesztőnek, veszélyesnek, ártó szándékúnak kell lennie az emberekre nézve. (Magyarán mondva: "szörnyről" kell írni, de ezt a szót, ha lehet, akkor komoly irodalmi műben ne használjuk.) Tehát az antológia koncepciója, amire a címe is utal:
Egy olyan "szörnyről" kell írni, amilyennel korábban még sem filmekben, sem regényekben nem találkozhattunk. Azaz nem lehetnek:
- fikcióregénybe illő típusok: vámpír, farkasember, szellem, démon, boszorkány, sárkány, zombi
- legendás/mitikus lények: Loch Ness-i szörny, Jersey Devil, Chupacabra, Jeti, Bloody Mary
- néphiedelemben elterjedt, rettegett lények: zsákos ember, mumus, garabonciás, sámán, bányarém
- vallásokban a gonosz megfelelője: keresztényeknél a Sátán, ördög vagy skandinávoknál Loki

A pályázatból születő antológia formátumai közti eltérések:

1. E-könyv (TELJESEN ingyenes lehetőség a pályázóknak! Előnye az ismertté válás.)
Nincs nevezési díj, és a beadványok elbírálása is díjmentes. Ez a lehetőség azért költségmentes, mert a kiadvány e-könyv verziójába kerülő pályázati művek nem részesülnek profi, kiadói szerkesztésben. A művek úgy kerülnek bele a kötetbe, ahogy mi megkapjuk őket, tehát a szerzők felelőssége, hogy milyen színvonalon, milyen helyesírással és központozással írnak. Mi nem szólunk bele sem az általuk használt humorba, sem abba, hogy hogyan fogalmaznak.
Az antológiába 5 pályázó írása kerülhet bele (+ szerződött íróink művei).
Pályázatunknál a terjedelmi határok lazák:
Minimum 25 ezer karakteres kell, hogy legyen az írás (szóközök nélkül), maximum pedig 100 ezer karakter. (plusz/mínusz ezer karakter eltérést tudunk elfogadni)

2. Nyomtatott könyv (Fizetős lehetőség a pályázóknak. Előnye: profi szerkesztőkkel való közös munka, a szerző lektori véleményt igényelhet beadványára, nyomtatásban való publikálás és ezáltal szélesebb körben való terjesztés.)
Az az 5 pályázó, akik nyertesként bejutnak az e-könyv kiadványba, lehetőséget kapnak arra, hogy bekerüljenek a nyomtatott kötetbe is. Ez a következőképpen fog történni:
Az, aki szeretné írását a nyomtatott kiadványba juttatni, meg kell, hogy fizesse a profi szerkesztés**, korrektúrázás és tördelés díját, melyet kiadónk munkatársai végeznek majd el.
A szerkesztés ára (melybe beleszámoltuk a fent említett, esetleges 1000 karakteres eltéréseket):
  1. 24.000-26.000 karakter ára 6.000 Ft
  2. 26.001-51.000 karakter ára 12.000 Ft
  3. 51.001-76.000 karakter ára 18.000 Ft
  4. 76.001-101.000 karakter ára 24.000 Ft
Először próbaszerkesztést végzünk a nyertes műveken, ami a novella terjedelmének első 5%-ára terjed ki. Ennek díja a fenti árakhoz arányosan mérve:
Első (6.000 Ft-os) árkategória előszerkesztése: 300 Ft
Második (12.000 Ft-os) árkategória előszerkesztése: 600 Ft
Harmadik (18.000 Ft-os) árkategória előszerkesztése: 900 Ft
Negyedik (24.000 Ft-os) árkategória előszerkesztése: 1.200 Ft
(Az egész oldalon említett árak minden esetben bruttó árak, melyekről számlát adunk.)
A fenti összegeket előreutalással kell kifizetni. Az előszerkesztés díja (elkészülése után már) nem visszatérítendő. Tapasztalt, képzett szerkesztőink legjobb tudásuk szerint végzik ezt a munkát. Amelyik nyertes elégedett a próbaszerkesztéssel (a javítások minőségével és mennyiségével), az kérheti, hogy folytassuk a munkát, és szerkesszük, korrektúrázzuk a teljes novelláját.

**Szerkesztés és korrektúra jelentése:

- helyesírási hibák javítása (vesszőhibák, különírás, egybeírás stb...)
- elgépelések javítása
- központozás javítása
- hibás tördelés/formázás javítása
- képzavarok (össze nem illő kifejezések és mondások) javítása
- írástechnikai hibák javítása
- stilisztikai hibák javítása
- helytelen szóhasználat esetén megfelelő szó ajánlása
- túlfogalmazás színvonalas módon tömörebbé, de érthetővé tétele
- szóismétlések esetén szinonimák ajánlása
- szórend javítása a gördülékenyebb olvashatóság érdekében
- a cselekményben logikai hibákra való rámutatás

Fejenként maximum 1 db novellával lehet pályázni.
A pályázatok beérkezését minden esetben visszaigazoljuk e-mailben. A pályázat állását, a művek leellenőrzöttségét pedig folyamatosan nyomon lehet majd követni EZEN az oldalon.

Nyeremények és lehetőségek:
– A legjobb írás szerzőjét
illető jutalmakat fent már részleteztük. Ami a másik 4 nyertes pályázót illeti:
– Ismertté válás:
Mivel könyvkiadónk kialakult ügyfélkörrel rendelkezik, több mint 30 ezer Facebook követőnk van, rendszeresen (általában kéthetente) hírleveleket küldünk az új megjelenésekről, több száz visszatérő vásárlóval rendelkezünk, így annak a szerzőnek a neve, aki bekerül egy kiadványunkba, garantáltan nem lesz többé teljesen ismeretlen az olvasók körében.
- E-könyv tiszteletpéldány: Minden nyertes írás szerzője kap egy-egy tiszteletpéldányt a kiadványból epub és mobi formátumban.

A jelentkezők személyét illetően:
– 18. évét betöltött felnőttek jelentkezését várjuk.
– Külföldön élő magyarok is jelentkezhetnek, ám az ő esetükben a nyomtatott könyv külföldre történő postázásának felárát nekik kell majd állni.
– Anonim módon NEM fogadunk beadványokat. Kérünk mindenkit, hogy a bemutatkozó levelét a saját, polgári nevén írja meg számunkra (amely néven adott esetben szerződést is szeretne velünk kötni). A beadványt viszont írhatja természetesen írói álnéven is.

Formátum:
– A megfelelő formátumban kell beadni a pályázatot Word .doc vagy .docx formátumban. Ehhez sablont INNEN  lehet letölteni. Kérjük, hogy mindenki a két sablon egyikét használja! A sablonfájlokban instrukciók is vannak. Ne állítsanak se a betűméreten, se a margókon!
– Díszítőelemek használata NEM megengedett! A megadott terjedelmet értelmes, összefüggő, magyar nyelvű szöveggel kell kitölteni!
– Tabulátort NE használjon a szövegben! 
– Beadványt CSAK interneten, e-mailben csatolva fogadunk! Postán küldött, kinyomtatott kéziratot nem veszünk át, ugyanis nem vállaljuk ennek begépelését!
- Nem fogadunk el beadványokat .odt, .pages, .pdf, .jpg, .txt, .rtf formátumokban, sem pedig belinkelt, online módon szerkeszthető dokumentumként (mint például GoogleDocs, OneDrive stb...).

Tilalmak:
– A beadványnak nem lehet az a címe, hogy "Új faj", mert az már foglalt: ez lesz a kiadvány címadó írása.
– Kizárólag olyan novellákkal lehet pályázni, amelyeket kimondottan erre a pályázatra, ilyen műfajban ír a szerző. Korábbi, már (könyvben, blogon, weboldalon, újságban) publikált anyagot nem fogadunk el! Ha tudomást szerzünk arról, hogy ilyen írást küld valaki, az kizárást von maga után, és az a szerző más írással sem próbálkozhat újra. Kérjük, ezt minden jelentkező tartsa észben!
– A beadandó mű nem lehet színpadi mű, forgatókönyv, fan fiction (nem épülhet filmekre, játékokra, más regényekre, meglévő, már létező fantáziavilágokra, mint pl. Star Wars, Marvel Comics világa, Terminátor, Forgotten Realms, M.A.G.U.S., Harry Potter stb...)
– A beadvány szövegében nem szerepelhet diszkrimináció, sem rasszizmus, nem lehet gyűlöletkeltő célja, sem politikai témája. Nem irányulhat semmilyen valós személy lejáratására, megalázására vagy kigúnyolására. Ennek a kiadványnak a szórakoztatás a célja, és nem az, hogy bárkinek is ártsunk vele, vagy haragot ébresszünk benne.
– A mű nem lehet túlnyomó részben erotikus jellegű (még szolidan megfogalmazva sem), a pornográfia (azaz a naturálisan, szókimondóan megfogalmazott szexuális tartalom) pedig kimondottan tiltott ezen a pályázaton, és kizárást von maga után!

Beküldési határidő: 2021. június 11. 19:00
Az elbírálás*** legkésőbb 2021. július 11-én lezárul. A beadványokat már menet közben olvasni/értékelni fogjuk.
A kiadvány nyomtatott könyvben és e-könyvben előreláthatólag 2021 szeptember-októberében fog megjelenni.

Aki az 5 nyertes között lesz:
– Azzal kiadói szerződést kötünk.
– Azok művei mindenképp bekerülnek az e-könyv kiadványba.
– Felkínáljuk nekik azt a lehetőséget, hogy fizetség ellenében profi színvonalon megszerkesszük, korrektúrázzuk és tördeljük a művüket, hogy ezáltal bekerüljenek a nyomtatott kiadványba is (kivéve a legjobb írás szerzőjét, akinek ezt ingyenesen biztosítjuk).
– Annak a 4 pályázónak az írását, akik szerkesztést kérnek, szerkesztőink kiadás előtt kijavítják a beadványukat. Kizárólag helyesírást, szórendet, központozást javítunk, logikai hibákra hívjuk fel a szerző figyelmét. A történet alakulásába, az írás stílusába vagy a benne található humorba nem szólunk bele. Semmilyen módosítást nem eszközölünk a szerző tudta nélkül. Javításainkat Wordben "változások követése" funkcióval végezzük. Minden íráson a lehető legkevesebbet szeretnénk változtatni, és azt is csak minőségi okokból tesszük. Mivel a szerkesztés és a kiadás is együttműködésen alapul, fenntartjuk annak jogát, hogy a nyomtatott kiadványba szerkesztés nélkül még fizetség ellenében sem kerül beadvány!
________________________________________________________________________________________

*** Az elbírálást kiadónk szerkesztői végzik. Ha pályázatunkra nem érkezik legalább 5 darab színvonalas, kiadható novella, akkor fenntartjuk annak jogát, hogy a kiadvány nem jelenik meg. Ebben az esetben töröljük a pályázók beadványait, és értesíteni fogjuk róla az illetékeseket 2021. július 11-én. 
________________________________________________________________________________________

Jelentkező e-mail:

– A novellákat ide kérjük küldeni csatolva:
artekiado@gmail.com

– A levél tárgya: "Új faj" novellapályázat
– A jelentkezéshez nem kell űrlapot kitölteni, elég a csatolt beadvány.
– Rövid bemutatkozást kérünk a szerzőktől! Üres levelet csatolt dokumentummal nem nyitunk meg, és nem válaszolunk rá! Anonim megkeresésekre, értelmetlen fantázianevekről érkező üzenetekre nem válaszolunk. Kérjük, hogy Önök is vegyék olyan komolyan ezt a pályázatot, amennyire mi is, annak érdekében, hogy egy színvonalas kiadvány jöhessen létre, amire mindannyian büszkék lehetünk!
– Kérjük, hogy ne csak a beadványra, de a jelentkező e-mailre is szánják rá az időt mind modor, mind olvashatóság szempontjából.
– Sértő, vádaskodó hangnemű, trágár üzenetekre nem válaszolunk! (Akkor sem, ha csatolt beadványt tartalmaz.)
________________________________________________________________________________________

A pályázat leírásának rövid összefoglalása:
1. Szerződött íróinkkal külön megállapodást kötünk, melynek feltételei ezen az oldalon nem kerültek kiírásra.
2. Az e-könyvbe bekerülő nyertes 5 írás szerzőjét SEMMILYEN anyagi kiadás nem terheli. Ez a lehetőség minden szempontból INGYENES.
3. A nyomtatott kiadványban a következő művek fognak szerepelni:
– szerződött íróink művei
– a legjobb írás díját elnyerő mű (ingyenes szerkesztésben részesülve)
– a többi négy nyertes pedig szerkesztési díj megfizetése mellett kerülhet be

Fenntartjuk annak a jogát, hogy ha a beküldött írásban durva helyesírási hibákkal, magyartalan fogalmazással, nem összefüggő szöveggel találkozunk, akkor a művet nem minden esetben fogjuk végigolvasni!
Kérjük, alaposan nézze át a munkáját, mielőtt beküldi! Ne az utolsó pillanatban tegye! Van rá három teljes hónapja!Korábbi sikeres, eredményesen zárult pályázataink itt láthatók.