Bálint Endre

Budapesten születtem 1957-ben, Zsófi lányom szerint a kőkorszakban. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségiztem. Gépészmérnöki diplomával hamar áttértem informatikai területre, sok éve már igazságügyi területen dolgozom. Írni viszonylag későn, csak 1995-ben kezdtem. 2003-ban az Avana Egyesület Preyer Hugó emlékére kiírt pályázatát megnyertem A csillaghajó c. novellámmal, ettől kezdve többnyire eredményesen vettem részt sci-fi és szépirodalmi pályázatokon. Sci-fi írásaimat sokáig az Új Galaxis publikálta rendszeresen. Két novellám fordításban is megjelent (Vonat Európába, Smith bíró tévedése).

A Digitalbooks.hu kiadásában e-bookként megjelent regényem, A Programozó Könyve 2013-ban elnyerte a Zsoldos Péter-díjat.
Ezt követően 2014-ben a Magyar Írószövetség felvett tagjai sorába, a Sárdi S. Margit vezette SF-szakosztályba.

Másik e-könyvemben, a két kisregényt tartalmazó A mérőhajó útja, Az idő árnyéka címűben kedvenc témámmal, az időutazással foglalkozom, saját időfizikát és -filozófiát kimunkálva. A történet azóta A tagadás kora c. írással trilógiává bővült.

Mindeközben kutattam Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. regénye keletkezésének körülményeit, eredményeimet a Könyv és Nevelés hasábjain ill. honlapján publikáltam három cikkben.

Az évek folyamán több írásom bekerült a 100 szóban Budapest c. évente megújuló pályázat legjobb száz írását tartalmazó köteteibe.

Részben Molnár Ferenc hatására, részben e-könyveim nyomtatásban kiadatlansága okán érdeklődésem a színpadi művek írása felé fordult. 2016-ban díjazták a Bombariadóc. egyfelvonásosomat, 2017-ben helyezést értem el a regenytar.hu jelenetpályázatán Extra kívánság c. művemmel, 2018 áprilisában a kecskeméti Pótszék Társulat bemutatta Az erdő Mozartjai c. zenés mesejátékot, melynek szövegkönyvét én írtam, szeptemberben pedig a Bolondok c. sci-fi novellámból készült, hasonló című dráma is színre került előadásukban. Bemutatóra vár egyebek között Molnár Ferenc avagy Az ördög megkísértése c. vígjátékom, az Angolna (Berlin-expressz), a Régi patika stb.

2018-ban az Arte Tenebrarum Kiadó nyomtatásban is megjelentette Zsoldos Péter-díjas regényemet, A Programozó Könyvét, és reményeim szerint a közeljövőben a mérőhajó-trilógia előtt is kitárul a kapu.