Könyvkiadói kiadás és magánkiadás

Mi a különbség a könyvkiadói kiadás és magánkiadás között?

1. A kiadás jellege
Magánkiadás:
A magánszemély, azaz a szerző könyvkiadó segítsége nélkül adja ki a saját művét.
Könyvkiadói kiadás:
A szerző művét könyvkiadói tevékenységi körrel rendelkező cég vagy vállalkozás adja ki.

2. Nyomdai előkészítés és gyártás
Magánkiadás:
A szerző felkeres egy nyomdát, és önköltségén legyártatja a könyvet. A nyomdai előkészítést vagy ő maga végzi el, vagy megbízza a nyomdát, hogy az pénzért végezze el számára.
Könyvkiadói kiadás:
A szerzőnek nem kell nyomdát találnia, mert a könyvkiadó már rendelkezik saját partnercéggel. A nyomdai előkészítést a kiadó elvégzi a szerző számára.

3. Könyvborító
Magánkiadás:
A könyv borítóját is maga a szerző készíti el, vagy ismerősével, illetve pénzért készítetti.
Könyvkiadói kiadás:
A borítótervezésre a kiadónak saját grafikus áll rendelkezésére, továbbá időnként külsős munkatársakkal is dolgoztat, akiknek kimondottan ilyen irányú végzettsége és gyakorlata van.

4. Terjesztés
Magánkiadás:
Miután a nyomda legyártja a könyvet, a könyv általában nem kerül könyvterjesztési hálózatba. A könyvet a szerző maga árusítja, maga ad róla számlát. Legtöbb esetben az ilyen kiadvány csak rokonokhoz, barátokhoz jut el. Habár a szerző megpróbálhatja saját maga reklámozni, de mivel általában szűk anyagi lehetőségei vannak rá, és nem jártas abban, hogy hol és hogyan érdemes reklámozni, ezért a kiadvány általában nem válik közismertté, és megmarad csupán rokonok és barátok által számontartott könyvként.
Könyvkiadói kiadás:
Miután a kiadó nyomdája legyártja a könyvet, a termék könyvterjesztési hálózatba kerül. (Terjesztőink listája itt található: https://www.artetenebrarum.hu/terjesztoink) A könyvet a könyvkiadó és a kiadó terjesztői árusítják, és ők adnak róla számlát, tehát a szerzőnek sem a nyomdai gyártással, sem az árusítással nem kell foglalkoznia. Az ilyen kiadvány már nemcsak a szerző ismerőseihez, barátaihoz jut el, hanem a kiadó ügyfélköréhez is, akiket a kiadó a megjelenéskor hírlevélben értesít. Mivel a kiadónak már van gyakorlata a reklámozásban, és reklámjait több helyre el tudja juttatni, mint egy magánkiadást végző szerző, így a kiadványról jóval több ember hall. Eljut „idegenekhez” is: pártatlan olvasókhoz, akiknek ha felkelti az érdeklődését a borító és a könyv ismertetője, akkor megveszik. Az ilyen kiadványnak tehát lényegesen nagyobb esélye van arra, hogy közismertté váljon, mint egy magánkiadásban megjelent műnek.

5. A borító megítélése
Magánkiadás:
Az ilyen kiadvány borítója általában szakmai szemmel nézve nem minősül profi alkotásnak. A legtöbb esetben egy szakmabeli első ránézésre meg tudja mondani, hogy magánkiadásos könyv borítójáról van szó. Mivel a könyv is egy termék, így a vásárlók, azaz az olvasók szívesebben vesznek meg olyan kiadványt, ami számukra tetszetősebb, jobb benyomást kelt. Az nem elég, ha egy könyv borítója a szerzőnek tetszik. A vásárlóknak is tetszenie kell ahhoz, hogy megvegyék. Egy gyakorlott grafikusnak, könyvkiadásban járatos szakembernek nagyobb tapasztalata van abban, hogy megítélje, milyen az a borító, amivel az olvasók szívesen megveszik majd a könyvet.
Könyvkiadói kiadás:
Az ilyen kiadványok borítóját a kiadó saját grafikusa készíti, mely szakmai szemmel nézve profi alkotásnak minősül. Az olvasóknak általában jobban tetszik, így a borító is elősegíti a könyv eladhatóságát.

6. A tartalom megítélése
Magánkiadás:
Az ilyen kiadvány nem részesül professzionális szerkesztésben. Legtöbb esetben átnézetlen az írás, vagy csak olyan ismerősök nézték át, akiknek nincs gyakorlata regényszerkesztésben, ezért nem veszik észre azokat a hibákat, amelyek egy gyakorlott olvasónak vagy szakmabelinek elsőre szemet szúrnak. A magánkiadásos könyveknél leggyakrabban előforduló problémák: helyesírási, központozási, szórendi, tördelési hibák, képzavarok, magyartalan és átgondolatlan fogalmazás. Az ilyen jellegű, gyakran előforduló hibákat egy szakmabeli általában már egyetlen oldal gyors átnézésével észreveszi.
Könyvkiadói kiadás:
Az ilyen kiadvány professzionális szerkesztésben részesül. Az írást olyan szerkesztők nézik át és javítják, akiknek többéves gyakorlata van szórakoztatóirodalmi regények korrektúrázásában, és könnyen észreveszik azokat a problémákat, amelyek egy gyakorlott olvasónak vagy szakmabelinek elsőre szemet szúrnak.

VISSZA az előző oldalra